Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold

O-kir., proksimale humerusfrakturer

Beskrivelse

Operation

Behandlingsmetoder ved humerusfrakturer er osteosyntese med skinner og skruer eller hemialloplastik, afhængig af frakturens sværhedsgrad.

Indikation

Ved skulderfrakturer som har 3- eller 4-partfrakturer, med dislokation mere end 1 cm eller rotation af et fragment med mere end 45 grader, er der indikation for reponering og osteosyntese.

Ved udtalt osteoporose eller særdeles komplicerede frakturer indsættes hemialloplastik. Desuden indsættes alloplastik hos patienter med smerter, som følge af reumatiske eller posttraumatiske forandringer, samt forandringer som følge af artrose.

Basisobservation og pleje

Se basisobservationer af patienter i Opvågningsafsnittet.

Udvidet observation og pleje

Overekstremiteter
Observation af armen med hensyn til hæmatom og hævelse omkring operationsfeltet, temperatur, farve,

Kapillærrespons, bevægelse af fingre (observer ved blokade nedsat sensibilitet og bevægelse). Endvidere observeres patientens arm for tegn på evt begyndende compartment syndrom

Forbinding

Observation af forbinding: Tør, skygge, gennemsivning.

Lejring
Fri lejring efter evne.

Patienten har ofte en fikseret mitella på for at undgå uhensigtsmæssige bevægelser af

skulderleddet. Eventuelt er armen blot låst i skjorten, hvor patienten så siden hen skal udstyres med en Collar’n’ Cuff, når de er vågen og kan samarbejde til det (udleveres på sengeafdelingen).

Armen kan med fordel lejres på en pude.

 

Blokade
Nogle af patienterne får anlagt skalenerblokade. Der henvises til vejledningen ”Perifere nerveblokader til overekstremiteten”.

Smertebehandling og anden behandling

Patienten har ofte brug for yderligere smertestillende. Dette gives iht. procedure for Opvågningen, Patientbehandling i Opvågningsafdelingen, eller efter ordination fra O-anæstesi.

 

Udskrivelse

Patienter udskrives til stamafdeling efter Opvågningens udskrivningskriterier. Se Patientbehandling i Opvågningsafdelingen.