Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold

O-kir., malleolfraktur

Operation

Frakturen osteosynteres vanligvis med skruer, eventuelt i kombination med en skinne efterfulgt af gipsskinne.

Indikation

Frakturer af mediale og/eller laterale malleol.

Basisobservation og pleje

Se basisobservationer af patienter i opvågningsafsnittet.

Udvidet observation og pleje

  • • Underekstremiteter
    Observation af tæer med hensyn til hævelse, temperatur, kapillærrespons, farve, sensibilitet, bevægelse i forhold til observation for compartment syndrom. Obs. ingen sensibilitet og bevægelse, hvis der er anlagt en poplietea-blokade.

  • • Forbinding
    Observation af gipsen – gennemsivning (sjældent). Obs. at gipsen ikke er for stram. Hvis dette er tilfældet kontaktes O-kirurg. Der er ofte anlagt en gipsskinne, hvorfor elastikforbindingen kan klippes op, og gipsen kan udvides.

  • • Lejring
    Benet skal eleveres på en Braun skinne eller dyne med henblik på afhævning. Patienten må gerne lejres på siden med det opererede ben øverst, og med puder mellem benene.

Smertebehandling og anden medikamentel behandling

Der kan være anlagt en poplitea-blokade. Virketiden for den smertestillende effekt varierer afhængig af, hvilket præparat blokaden er anlagt med.

Patienter uden en blokade kan have mange smerter, og der skal derfor suppleres med adækvate mængder smertestillende medicin intravenøst.

Smertebehandling udføres efter instruksen Patientbehandling i opvågningsafsnittet eller efter særskilt plan fra anæstesilæge. Smertebehandling efter rammeordination (skal noteres på observationsskema) eller efter aftale med O-anæstesi.

Udskrivelse

Udskrives efter vanlige retningslinjer.