Klumpfodsbehandling hos nyfødte børn
Formål
At ensarte og kvalitetssikre behandlingen af børn født med fejlstilling af fod/ fødder
Definition af begreber
Pes equino varus: Fejlstilling i fod med kontrakturer i fod og ankelled med spidsfod, varusstilling af for- og bagfod samt adduktion af forfod. Fejlstillingen findes i forskellige grader.
Beskrivelse
Patientgruppe
Nyfødte med pes equino varus eller mistanke herom, indlagt på Gynækologisk Obstetrisk afsnit, Sygehus Thy Mors.
Overordnet fremgangsmåde
Behandlingen under indlæggelsen og efter udskrivelsen varetages af fysioterapeuterne
Henvisning
Sengeafsnittets personale henviser til Ortopædkirurgisk Ambulatorium, Aalborg Sygehus Syd, mærket ”Børneteam” og henviser/ ringer til Fysioterapien Sygehus Thy-Mors med henblik på vurdering af fejlstilling af fod/ fødder
Specielle forholdsregler
Afsnittet skal være opmærksom på, at blodprøver ikke må tages i hælen, da dette vil forstærke fejlstillingen yderligere.
Behandling under indlæggelse
Fysioterapeuten behandler 1 – 2 gange dagligt (undtagen i weekenderne) med redresserende øvelser, stimulation af muskelaktivitet samt anlæggelse af klumpfodsforbinding.
Plejepersonalet på afsnittet observerer efter behandlingen farven på fødderne (undgå sparkedragt). Bliver tæerne mørke, kan de ”nulres” lyserøde. Forbliver tæerne vedvarende mørke, tages forbindingen af, og der tages kontakt til Fysioterapien (hverdage mellem 8 og 15)

Ved lejring i vugge/ kuvøse kan barnet ligge både på ryggen, siden og maven. Plejepersonalet skal være opmærksom på føddernes stilling:
Maveliggende: Fødderne skal vende udad. Hvis fødderne kun kan vende indad, lægges en sammenrullet ble under.
Sideliggende: Ble mellem benene for at forhindre at fødderne vender indad.
Rygliggende: Ble under underben og fødder, så benene holdes lige.
Vedrørende udskrivelse, overflytning og efterbehandling
• Inden udskrivelsen er forældrene af fysioterapeuten blevet instrueret i behandlingen, således at forældrene selv kan udføre behandlingen eller dele af behandlingen 1-2 gange dagligt, når barnet udskrives. Der udleveres øvelsesvejledning
• Fysioterapeuten vurderer, hvor ofte der er behov for behandling efter udskrivelsen
• Al ambulant kontrol vedrørende fødderne og eventuelle gipsninger foregår på Ortopædkirurgisk Ambulatorium, Aalborg Sygehus Syd, både lægeligt og fysioterapeutisk
• Ved første kontrol i Aalborg vurderes behovet for skinner. Ved behov tager bandagisten mål til skinner, og når de er færdige, tager bandagisten dem med til Thisted. Skinnebehandling opstartes med progression, til skinnerne er på 24 timer i døgnet
Tværfagligt samarbejde
Børneortopædkirurgisk ambulatorium og Fysioterapeuterne tilknyttet børneafdelingen i Aalborg i forhold til ambulant kontrol af behandlingen og vurderingen af behov for operation.
Bandagisten med henblik på ugentlig korrektion af skinnerne.
SKS-registrering
ZZ5049: Fysioterapeutisk vurdering eller undersøgelse
BLNG: Manuel terapi inkl. Bløddelsbehandling og ledmobilisering
BLP: Mobilisering, immobilisering og forbinding med relation til bevægeapparatet
BVD: Generelle pædagogiske interventioner
BLNA: Biomekanisk bevægelsesterapi