Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold

 

Phimosis (forhudsforsnævring) hos børn

Beskrivelse

Behandlingsindikation

  • • Paraphimosis

  • • Hyppige, recidiverende balanopostitter

  • • Recidiverende urinvejsinfektioner, især hvis der er øvre urinvejsmisdannelser

  • • Persisterende trangt præputium med arforandringer, der umuliggør retrahering hos 14 – 15 årige

 

Behandling

Phimosis uden arforandringer vil i de fleste tilfælde kunne behandles med 4 ugers påsmøring af steroidcreme. Undersøgelser har vist, at mellem 70-90% af børnene opnår et fuldt tilfredsstillende resultat, hvor forhuden kan trækkes tilbage uden besvær.

Der er i disse undersøgelser ikke observeret nogen bivirkninger ved behandlingen, og behandling påvirker ikke børnenes egen produktion af binyrebarkhormon.

Der behandles med creme Diproderm 0,05%, som påsmøres 2 gange dagligt i 4 uger. Indtil videre tilbydes behandlingen ikke til børn yngre end 1 år.

 

Påsmøring

Forhuden strammes let op, således at den forsnævrede del af forhuden tydeligt ses. Herefter påsmøres et tyndt lag creme fra spidsen af forhuden til der, hvor kanten af penishovedet aftegnes gennem forhuden. Efter 2 ugers behandling trækkes forhuden længere og længere tilbage. Tilbagetrækningen skal helst udføres flere gange dagligt.

Hvis forhuden trækkes helt tilbage over penishovedet skal man være opmærksom på, at forhuden igen trækkes på plads for at undgå hævelse af penishovedet og forhuden. Denne hævelse kan umuliggøre, at forhuden kan komme på plads (paraphimosis).

Undgå påsmøring af hormoncreme på penishovedet. Der anbefales almindelig håndvask efter påsmøring. Behandling af hormoncreme må ikke fortsættes ud over de 4 uger. Efter 4 uger vil barnet komme til kontrol i ambulatoriet. Hvis forhuden fortsat er generende snæver, kan patienten henvises til operation

 

Er der tale om arforandringer eller har Diproderm været forsøgt uden effekt, er der indikation for operativt indgreb i form af en forhudsbevarende plastik, et dorsalt klip, se fig. 2.

 

dorsalt klip

 

Figur 1 Dorsalt klip

 

Indgrebet foretages i generel anæstesi i endagskirurgisk regi.

Præputium retraheres, så det snærende bånd tydeligt identificeres. Der incideres på langs mellem A og B og sutureres på tværs med Vicryl Rapid 3-0 eller 4-0.

Der kan evt. smøres med hydrocortison-salve postoperativt for at mindske ødemdannelse.

Ingen rutinemæssig ambulant efterkontrol, kontrol hos egen læge ved behov.

 

Definition af begreber

En relativt snæver forhud hos drenge, evt. ledsaget af agglutination til glans, er fysiologisk og kræver normalt ingen behandling. I de fleste tilfælde vil forhuden uden behandling ”give sig” før puberteten, så retraktion af præputium bliver mulig.

 

phimosis

Fysiologisk phimosis