Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold

Patientvejledning –

Testosteron behandling

 

Information og vejledning i forbindelse med behandling med mandligt kønshormon.

 

Indledning

Behandling med testosteron (mandligt kønshormon) gives til drenge ved forsinket pubertetsudvikling, og til voksne mænd med nedsat produktion af testosteron.

Hvor produceres testosteron:

Testosteron dannes i testiklerne under indflydelse af et hormon LH(Luteiniserende hormon) fra hypofysen. LH er igen reguleret af et andet hormon, som produceres i hypothalamus, som ligger lige over hypofysen i hjernen.

Bortset fra en kort periode omkring 3 måneders alderen begynder produktionen af testosteron hos drenge først i forbindelse med puberteten og stiger til voksenværdier i slutningen af teenagealderen.

Hvordan virker testosteron:

Hos drenge medfører testosteron blandt andet udvikling af penis og pungen samt kønsbehåring, dybere stemme og der kan være tendens til bumser. Samtidig tilkommer psykisk modning og der kan optræde humørsvingninger. Desuden kan der komme øget gang i væksthastigheden (pubertetsspurt). Det er alt sammen symptomer, som kendetegner den normale pubertetsudvikling. Hos voksne mænd har testosteron primært betydning for normal seksuel funktion, muskelfylde og knoglemasse.

Årsager til testosteronmangel:

  • • Forsinket pubertet

  • • Sygdomme i hypofyse eller hypothalamus

  • • Fjernelse/manglende testikler

  • • Strålebehandling af testikler

  • • Klinefelter Syndrom

  • • Andre tilstande med nedsat funktion af testiklerne.

Behandling med testosteron:

Testosteron kan gives på flere måder:

  1. 1. Andriol kapsler 40 mg, 1 eller 2 gange dagligt. Indtages sammen med et måltid for at sikre god optagelse.

  2. 2. Testoviron injektion i en muskel (låret eller ballen), oftest med 2-3 ugers interval.

  3. 3. Nebido (Testosteron depot) injektion i en muskel, oftest med 10-14 ugers interval.

  4. 4. Tostran/Testogel smøres på huden 1 gang dagligt, på ren og tør hud på skulder/overarme/mave/inderside af lår.

 

A: ”Normal” forsinket pubertet:

Ved en forsinket pubertet, hvor der er tale om en forsinket, men i øvrigt normal pubertetsudvikling, kan der gives et lille tilskud af Andriol, f.eks. 1 kapsel daglig i afventen på, at pubertetsudviklingen går i gang.

B: Manglende pubertetsudvikling:

Ved manglende pubertetsudvikling på grund af sygelige tilstand, som nævnt ovenfor, er målet med behandlingen at efterligne en normal pubertetsudvikling, som plejer at strække sig over 3-4 år. Derfor startes langsomt op med f.eks. Andriol 1 kapsel hver 2. aften i 6 måneder, og derefter gradvis stigning over 2-3 kapsler x 2. Efter 3-4 år kan vælges overgang til Testoviron Depot 250 mg som injektion med 2-3 ugers interval, og senere overgang til Nebido injektion med ca. 3 måneders interval.

Bivirkninger:

Sædvanligvis er der ingen bivirkninger ved behandlingen i de ovennævnte doser, hvor der stiles mod testosteron niveau i blodprøver indenfor normalområdet for alderen.

 

Ved for høj dosering kan der være risiko for tidligere lukning af vækstzonerne i knoglerne og dermed risiko for nedsat sluthøjde, hvorfor det er vigtigt at doseringen er afstemt efter forholdene.

 

Ved overdosering kan der optræde psykiske bivirkninger med aggressivitet og vredesudbrud.

 

Misbrug/doping med testosteron/androgener kan medføre alvorlige bivirkninger, men da er der tale om helt andre store doser.

Kontrol og behandling:

  1. 1. Ved behandling med Andriol måles LH, FSH og Testosteron i en blodprøve. I særlige tilfælde kontrolleres optagelsen af Andriol før og 4 timer efter indtagelse af kapslerne om morgenen.

  2. 2. Ved behandling med Testoviron eller Nebido injektioner måles LH, FSH og Testosteron lige før en ny injektion.

  3. 3. Ved behandling med Testosterongel/creme måles LH, FSH og Testosteron nogle timer efter at gelen/cremen er påsmurt.

Behandlingens varighed er individuel og afhænger af årsagen.