Organisation af ernæringsindsats i Mave- og Tarmkirurgi
Beskrivelse
Ernæringsteams
Der er i hvert sengeafsnit et tværfagligt ernæringsteam.
Teamene uddannes dels ved intern undervisning, dels ved uddannelsestilbud fra ernæringsudvalget og ved deltagelse i møder fx i Dansk Selskab for Klinisk Ernæring.
Der er ledelsesopbakning til, at der afsættes tid til opgaven og til den nødvendige uddannelse.
Plejepersonalets ansvar
• At screene elektive patienter ved forundersøgelsen i EPJ.
• At ernæringsscreene indlagte patienter indenfor 24 timer i EPJ.
• At kostregistre.
• At beregne patientens energi- og proteinindtag ud fra kostregistreringen ved hjælp af computerprogram.
• At informere patienten om, at kosten er en del af behandlingen og udlevere relevant informationsmateriale.
• At give differentieret kosttilbud i henhold til ordination på ernæringsscreeningsskemaet.
• At sørge for, at maden serveres og indtages under de bedst mulige ydre betingelser.
• At videregive oplysninger om ernæringsmæssige problemer og plan efter udskrivelsen til hjemmeplejen.
Kostnøglepersoners ansvar i det enkelte afsnit
• Er ansvarlig for kontakten til kostkonsulenten i køkkenet.
• Sikrer æstetik omkring servering af maden i afsnittet.
• Samarbejder med plejepersonale, centralkøkkenet samt serviceassistenter der anretter og serverer mad i afsnittet.
• Lærer kollegaer om god mad og servering.
• Er ” superbruger” på køkkenets tilbud til småt spisende patienter og på udvalget af ernæringsdrikke.
• Er ansvarlig for afsnittes udvalg af pjecer og materialer vedrørende kost til småt spisende.
• Kender PRI dokumenter og standarder i afsnittet.
• Holder sin viden opdateret og formidler den til kollegaer.
• Er kontaktperson for ernæringsfirmaer i relevant omfang.
• Er ”superbruger” i sonde- og parenteral ernæring.
Lægens ansvar
• Lægger plan for ernæringsterapi hos alle patienter i ernæringsmæssig risiko i samråd med patient og plejepersonale.
• Tager stilling til ændringer i patientens ernæringsrisiko ved den løbende monitorering.
• Informerer patienten om at kosten er en vigtig del af behandlingen.
• Henviser til diætist ved behov.
• Informerer patienten om kost og evt. behov for ernæringstilskud ved udskrivelsen.
• Sikrer relevant information om ernæringsmæssige problemer og plan efter udskrivelsen til patientens egen læge.
Ernæringsansvarlig læge
• Sikrer at behandlingsstrategier og standarder for ernæring er opdaterede.
• Sikrer klarhed over hvilke standarder der er relevante i afsnittet.
• Opdaterer lægefaglige kollegaer på ernæringsområdet.
Den kliniske diætists ansvar
• Varetager den lægelige ordinerede diætbehandling og individuelle ernæringsterapiforløb.
• Varetager individuel diæt- og kostvejledning af indlagte og ambulante patienter.
• Vejleder /underviser patienter og pårørende om ernæringens betydning for behandlingsforløbet.
• Rådgiver og underviser personale.
• Indgår som en del af det tværfaglige ernæringsteam.
• Har faglig ekspertise i ernærings-, diætetiske, fødevare og produktmæssige spørgsmål.
• Medvirker til udarbejdelse af ernæringsfagligt vejledningsmateriale og kliniske retningslinjer /instrukser / standardplejeplaner i eget afsnit.
Ledelsens ansvar
• At der findes en organisation i afdelingen til gennemførelse og kvalitetssikring af klinisk ernæring.
• At overvåge resultaterne af kvalitetssikringen.
• At give mulighed for tid til opgaven især til de udpegede ernæringsteams.
• At give mulighed for at ernæringsteamene kan deltage i relevant uddannelse.
• At give ledelsesopbakning til at afdelingens øvrige personale påtager sig deres opgave jævnfør ovenstående ansvarsfordeling.
• At arbejde for, at afdelingen får bedst mulige spiseforhold for patienterne.
Referencer
Ernærings- og måltidspolitikken for Sygehussektoren i Region Nordjylland.